500 mylių ilgio Adrijos jūros pakrantė su saulės permirkusiu Italijos batų stiletu, Apulija kadaise buvo vienas skurdžiausių šalies regionų. Iš savo kuklios kilmės prasta virtuvėvargšų virtuvė, Apulijos virtuvė remiasi paprastais receptais, pagamintais iš šviežių jūros gėrybių, vietoje užaugintų produktų, žinomų sūrių ir neįtikėtinos duonos.
Apulija, žinoma kaip „Italijos duonos krepšelis“, užaugina daugiau kietųjų kviečių nei bet kurioje kitoje šalyje dėl akrų plokščių žemių, sauso klimato ir vėsaus jūros vėjo, užtikrinančio optimalias augimo sąlygas. Pane di Altamura, kilęs iš Altamura miesto centrinėje Apulijoje, yra didelis apvalus duonos kepalas su stora pluta ir minkštu trupiniu. Plutos storis leidžia jai išsilaikyti ilgiau, todėl nuo romėnų laikų jis yra mėgstamas keliautojų. Tai viena iš šešių duonos gaminių Italijoje, gavusių specialų DOP (saugomos kilmės vietos nuorodos) statusą, pagal kurį pripažįstami maisto produktai, pagaminti konkrečiame geografiniame regione naudojant tradicinius metodus.
Daugelis populiarių Apulijos gatvės maisto produktų taip pat gaminami iš kviečių, pavyzdžiui, Focaccia Barese su pomidorais, alyvuogėmis ir bulvių koše, įmaišyta į tešlą, ir Panzerotto. – nedidelis keptas kalzonas. Visur paplitęs užkandis yra Taralli, ovalo formos užkandžių krekeris, kuris gali būti pikantiškas, paprastai su pankolio sėklomis, ir valgomas kaip užkandis su sūriu ir raudonuoju vynu, pavyzdžiui, regiono Negroamaro. Saldūs taralli yra glazūruoti cukrumi ir įvairių vaisių skonių asortimentu.
Cialledda yra salotos, gaminamos iš pasenusios duonos, druskos, alyvuogių aliejaus ir pomidorų. Šį taupų, tačiau sotų patiekalą vietiniai ūkininkai ir žvejai dažnai valgo kaip tradicinius pietus. Jei esate vegetaras, jūsų laukia malonumas, nes Apulijos virtuvėje yra daug daržovių.
Kiekvienas Italijos regionas turi savo makaronų formų, o Apulijoje karaliauja orecchiette. Bario senamiesčio sostinėje yra net gatvė – Strada delle Orecchiette. Išskirtinė apvali, įgaubta makaronų forma paverčiama „mažomis ausytėmis“ ir puikiai tinka padažui užgauti su kiekvienu kąsniu. Ikoninis Apulijos patiekalas yra Orrechiette su ropių viršūnėmispagamintas iš vietinių brokolių rabe, ančiuvių, česnako, raudonųjų čili dribsnių ir skrudintų pangrattato – duonos trupinių, pagamintų iš likusios pasenusios duonos, virtos alyvuogių aliejuje.
Apskaičiuota, kad Apulijoje auga apie 60 milijonų alyvmedžių, o tai sudaro maždaug 50 % Italijos alyvuogių aliejaus tiekimo. Regiono klimatas ir maistinių medžiagų turtingas dirvožemis gamina išskirtinai aukštos kokybės aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų su šiek tiek pipirų skoniu, kuris yra pagrindinis Apulijos virtuvės produktas.
Kitos kulinarijos pabūklo žvaigždės yra Pugliese sūriai. Caciocavallo, atpažįstamas iš rutulio formos, suvertos ant bambos, yra kietas sūris, gaminamas iš retos Podolės karvės pieno. Jo švelnus skonis puikiai dera su vaisiais ir uogienėmis, o keptas ant grotelių yra skanus. Apulija taip pat yra burrata – šviežio karvės pieno sūrio, primenančio mocarelos rutuliuką, bet kurio centre yra minkštas grietinėlės ir susmulkintos mocarelos, žinomos kaip stracciatella, mišinio, gimtinė.
Apsistokite Masseria San Domenico – prabangiame kurorte pačiame Apulijos centre, netoli Adrijos jūros pakrantės. Baltai išblukęs pastatas stovi tarp šimtamečių alyvmedžių giraičių ir datuojamas XV a., kai Maltos riteriai jį naudojo kaip sargybos bokštą. Jų talaso terapijos SPA siūlo kūno procedūras, kuriose naudojamas mineralinis jūros vanduo. Išbandykite jūrinį šveitiklį šveičiamąjį masažą su jūros druska, kuris pašalina negyvas ląsteles, gerina odos tekstūrą ir kraujotaką.
Tyrinėdamas Apulijos virtuvę, atradau senų patiekalų lobyną, pakeitusį išradingai naudojant paprastus, vietinius, ekologiškus ingredientus. Mangiamo!