Aukščiausios klasės viešbučiuose visame pasaulyje yra priimta nuostata: klientas visada teisus. Tačiau „Origins Lodge“ Kosta Rikoje perspektyva yra šiek tiek kitokia. „Gamta yra mūsų pirmasis klientas“, – aiškina generalinė direktorė Claudia Silva.
Laimei, toks išsaugojimo požiūris naudingas ir viešbučio globėjams. Netgi vienoje iš didžiausių biologinės įvairovės pasaulio šalių, kuri savo turizmo skrybėlę pakabino ant ekologijos, šis intymus, basomis kojomis prabangus turtas siūlo pasinerti į vešlų lauką, kurį galima apibūdinti tik kaip retinamas.
„Pasaulyje vis mažiau grynų, ekologiškų vietų“, – sako Silva. „Origins“ yra tikras tvarus prabangus namelis, padedantis paremti vietos bendruomenę per regeneracines praktikas ir išsaugojimo programas kartu su NVO. Čia lankytojai tikrai pabėgs nuo kasdienių rūpesčių (nebent jų rūpesčiai susiję su egzotiškais vabzdžiais) – nuo pažangios kulinarinės programos iki tik septynių namelių nuosavybėje ir laisvo vaizdų ištisas dienas.
Iš pradžių šį viešbutį, esantį Upaloje, Alajueloje, šiaurinėse atogrąžų miškų džiunglėse, savininkas, prancūzų verslininkas, sumanė kaip privatų atostogų dvarą. Ir atsipalaidavęs ant regeneruotų medinių baldų ar sūpynių restorane „El Salto“ viduje ir lauke, iš kurio atsiveria vaizdas į visą vešlų plotą iki Nikaragvos, galima suprasti, kodėl jis nusprendė pasilikti šią vietą sau.
Toks jausmas, lyg būtum pasaulio viršūnėje.
Laimei, jis nusprendė pasidalinti. Dabar, kai daugybė paukščių rūšių – neoninių geltonų ir nedrąsių žalsvų žydrų – skrenda į begalybės baseiną ir iš jo kaip Pelenės palyda, svečiams patiekiamas šviežias prancūziškos ir tikos virtuvės mišinys (kartais vadovaujant „Michelin“ šefui). Patiekalai, specialiai pritaikyti kiekvieno kliento poreikiams, svyruoja nuo ėrienos su chimichurri padažu, baklažanų ir gysločių iki veganiško tropinių ryžių pudingo.
Tai išskiria Origins. Dažniausiai šiame regione lankytojai vaišinasi nuolatine mityba vedęstradicinės lėkštės su ryžiais, gysločiais, salotomis ir baltymais – skanūs savo paprastumu. Tačiau drąsesniems valgytojams (pavyzdžiui, vegetarams) gali būti sunku išsišakoti. Tačiau šioje nuosavybėje yra ne tik pasirinkimų, bet ir sąmoningai gaunamų ingredientų – net prieskonių. „Maždaug 65 procentai visų daržovių ir žolelių yra iš Origins Lodge ūkio“, – aiškina Silva, – ir apie 80 procentų – iš aplinkinių ūkių… mažų, ekologiškų, vietinių gamintojų, orientuotų į tvarumą. Komanda juos gerai pažįsta“.
Ši švari, sveika nuotaika būdinga visame pastate. Šešiuose vieno miegamojo nameliuose ir vienoje trijų miegamųjų viloje „Vertigo“, kur ryškios spalvos patalynė skoningai integruota su kaimiška prieškolumbine estetika, vonios produktai yra natūralūs ir naminiai – juos gali net atkurti svečiai. Siekiant tausoti energiją, vilų lauko kubilai šildomi malkomis.
Viešbutyje rengiamos ekskursijos po vietines kakavos fermas – su neįtikėtinu karštu šokoladu ir tikrų kakavos vaisių pavyzdžiais – ir žygiai į džiunglių krioklius, kurių kulminacija sutemus baigiasi jodinėjimu žirgais. Šiaudiniame Laka Tii Spa Suite yra biologinės įvairovės ir augalų gydymo pasivaikščiojimai bei kakavos šveitimas. Pagal pageidavimą yra reiki ir kvėpavimo darbas bei garso gydymas. Ir vis dėlto čia sveikatingumas yra mažiau pasiūla, o labiau dviproduktas, susijęs su laukine gamta.
Net pati pagrindinė veikla smogė giliau. Koora Yoga studijoje – didelėje, apskritoje lauko terasoje, kurią supa beždžionių riaumojimas ir bičių zvimbimas – kiekvieną rytą svečiai mėgaujasi vadovaujama praktika, kvėpuodami viskuo, ką duoda gamta.
„Būkite atviri tam, ką miškas jums duos“, – siūlo Silva. Ir džiaukis visame tame.